Història

Una mica d'història

Vine a fer amb nosaltres un recorregut pel Palau Sant Jordi, un espai excepcional, de gran bellesa arquitectònica, que durant els seus anys d’història ha estat escenari d’esdeveniments únics. No et perdis com es va construir, ni deixis de veure les fotos dels esdeveniments que formen part d’aquesta història i  que fan d’aquest recinte el lloc a Barcelona “On tot és possible”.

Construcció

El Palau Sant Jordi, dissenyat per l’arquitecte japonès Arata Isozaki, es va construir amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 a la muntanya de Montjuïc, formant la denominada Anella Olímpica juntament amb l’Estadi Olímpic Lluís Companys, l’Esplanada Olímpica i el Sant Jordi Club. L’element que més el distingeix és la cúpula, que va ser construïda a nivell del terra i elevada durant 10 dies per 12 gats hidràulics fins a aconseguir la seva posició actual.

Inauguració

Inaugurat oficialment el 21 de setembre de 1990, el Palau ha estat considerat des de la seva construcció una autèntica joia arquitectònica que destaca pel seu disseny espectacular i per les seves prestacions tecnològiques.

Durant els 3 dies posteriors a la seva inauguració, es van organitzar unes jornades de portes obertes a les que s’hi van apropar més de 270.000 ciutadans que van voler veure d’aprop el Palau Sant Jordi. Però des de setembre de 1990 fins a l’estiu del 1992, quan van començar els Jocs Olímpics, el Palau també registrar un gran volum d’activitat, acollint a més de 1.335.000 espectadors que van veure com aquesta instal·lació multifuncional es modelava per acollir esdeveniments tan diferents entre sí com els concerts dels principals artistes del moment fins a l’Open MacDonalds de bàsquet, transformant-se també en una pista de motocross o fins i tot en un mar artificial per a la celebració del Widsurf Indoor. 

Jocs Olímpics – Barcelona 1992

Una vegada començats els Jocs Olímpics, el Palau Sant Jordi va ser el principal pavelló cobert i va acollir la competició de gimnàstica artística masculina i femenina així com les finals d’handbol masculí i femení, els quarts de final, semifinals i finals de voleibol masculí i les semifinals i final del femení. Igualment, també va ser seu dels Jocs Paralímpics de Barcelona 92, acollint les competicions de tennis taula i voleibol.

Després dels Jocs Olímpics

El repte del Palau Sant Jordi era el de mantenir-se com una instal·lació de referència un cop passats els Jocs Olímpics, un repte que ha complert amb escreix. El seu posicionament a nivell internacional es manté gràcies a la celebració de competicions esportives de primer nivell i a les gires dels millors artistes a nivell nacional i internacional, a més dels family shows més espectaculars i a l’activitat empresarial que també es porta a terme. 

Aforament

Té un aforament de fins a 16.159 espectadors en esdeveniments esportius, tots asseguts, i una capacitat màxima de fins a 17.960 persones en concerts.

Campionats Mundials

En els últims temps, el Palau Sant Jordi ha acollit, entre d’altres, el Campionat Mundial d’Atletisme Indoor 1995, la fase final de l’Eurobasket 1997, dues Final Four de l’Eurolliga de Bàsquet (1998 i 2011), dues finals de la Copa Davis de Tennis (2000 i 2009), dos campionats del Món de Natació (2003 i 2013) i diversos partits amistosos de l’NBA, a més del recentment disputat Mundial de Bàsquet 2014. 

Grans Concerts

També han actuat al Palau Sant Jordi artistes de talla internacional com Bruce Springsteen, U2, Queen, Iron Maiden, Coldplay, Shakira, Madonna, Lady Gaga, Rihanna o Elton John; i de nivell espanyol com Joan Manuel Serrat, Estopa, David Bisbal, Alejandro Sanz o el Canto del Loco entre molts altres.

Tots aquests esdeveniments, i els milions d’espectadors que hi han passat des de 1990, fan del Palau Sant Jordi, el lloc de Barcelona “on tot és possible”